Кожен поціновувач вина хоч раз в житті задумувався про те, як виробляється ігристе вино і яка історія його виникнення.
Шампанське виготовляється за традиційним методом, відомим під різними назвами – Méthode Champenoise, метод Champagne, класичний метод та інші його варіації. Хоч Méthode Champenoise найбільше користується популярністю у регіоні Шампань, Франція, його також використовують для виготовлення шампанського і в інших країнах Європи та світу.
ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ШАМПАНСЬКОГО
Вважається, що шампанське винайшов французький монах Дон Періньйон у 1697 році. Йому ж належить і відомий вислів, який він сказав під час куштування шампанського вперше: «Приходьте швидше, я смакую зірки!».
Хоча є дані про те, що першовідкривачем шампанського був англійський вчений на ім’я Крістофер Меррет, який відкрив процес виготовлення напою у 1662 році. П’єр-Еммануель Тетінгер також стверджує, що виготовлення шампанського пов’язане з бенедиктинськими монахами, які постачали англійцям біле та червоне вино з північно-східного регіону Шампані. За його словами, англійці залишили недорогі білі вина на лондонських доках і вина остудились, що й спричинило їх повторне бродіння. І ця «помилка» призвела до великого винаходу, як вважає П’єр-Еммануель Тетінгер, – виникнення шампанського.
Однак, французи та англійці досі не дійшли згоди щодо того, яка ж країна винайшла традиційний метод.
Цікавий факт
Регіон Шампань має ідеальні умови для вирощування винограду і це спричинено історичними передумовами. 245 мільйонів років тому на місці 34000 гектарів сучасного регіону Шампань було доісторичне море. З того часу скам’янілі рештки мільйонів морських істот перетворилися на крейду, яка містить саме ту кількість води, щоб лози не пересихали, і тим самим створює ідеальні умови для вирощування винограду.
8 КРОКІВ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ВИНА ЗА ТРАДИЦІЙНИМ МЕТОДОМ
- Збирання та віджим – перша стадія виготовлення будь-якого вина, тихого чи ігристого, полягає у збиранні винограду. Згідно з рецептурою традиційного методу, його потрібно збирати трохи раніше звичайного, у період, коли виноград містить нижчий рівень цукру та вищий рівень кислоти. Однак, це не стосується виробництва шампанського Rose. Після збирання винограду, потрібно швидко перейти на стадію його пресування.
Сік, отриманий після першого віджиму, має назву Cuvée і вважається найякіснішим.
- Перша ферментація – сік поміщають у посудину з нержавіючої сталі або дерева, відбувається його бродіння і створюється сухе та кисле тихе вино. Для отримання бульбашок і виробництва шампанського однієї стадії бродіння не достатньо, має також відбутися і друга ферментація.
- Змішування або «Assemblage» з французької – комбінування вин з різних сортів винограду та років виготовлення. Це стадія, на якій виробник робить вибір щодо типу майбутнього шампанського – буде це вінтажне (Vintage) чи не вінтажне (Non-Vintage) вино. Для створення вінтажного вина весь виноград має бути зібраний того ж року, але не обов’язково має бути вирощений на тій же плантації. Поєднання різних сортів винограду також є можливим під час виробництва вінтажного вина. Якщо ж до шампанського додається виноградний сік попередніх років, воно має назву не вінтажного.
- Друга ферментація – вино, утворене на попередньому етапі, розливають по пляшках разом з додаванням цукру та дріжджів (суміш має назву Liqueur de Tirage). Потім пляшку закорковують кришкою, дріжджі з’їдають цукор протягом приблизно 3 тижнів, спричиняючи друге бродіння, яке, своєю чергою, збільшує вміст алкоголю та утворює вуглекислий газ. Оскільки вуглекислий газ не може вийти з пляшки, він перетворює тихе вино на ігристе, виробляючи необхідні бульбашки.
Важливо! Під час дозрівання вина пляшку потрібно регулярно прокручувати.
- Дозрівання осаду – після того, як дріжджі з’їдають увесь цукор, вони гинуть і стають осадом. Осад залишається у пляшці на різну кількість часу і дає класичному шампанському різні смаки – підсмажені, горіхові чи дріжджові нотки. Кількість часу, протягом якого осад залишається в пляшці, залежить від виноробів. Його можна залишити в пляшці на 2 роки або не витягувати протягом 6 років, чим довше осад залишається в ігристому вині, тим більш відчутним буде смак шампанського, бульбашки стануть меншими, що також є ознакою якості ігристого вина.
- Струшування або перевертання пляшки – час вилучати осад з пляшки. Більшість виноробів вилучають осад, але іноді його також вирішують залишити. Якщо осад зберігається, це може створити каламутний ефект у келиху. Ви можете випити шампанське у прозорому вигляді, давши осаду осісти на дні пляшки, або можете змішати осад пляшки у невеликій чи великій кількості. Це змінить смак шампанського і дасть змогу отримати принаймні два різні смакові відчуття з однієї пляшки.
Перш за все потрібно помістити пляшку під кутом 90 градусів, це дозволяє осаду залягати збоку пляшки. Кожного дня пляшку поступово перевертають, доки вона не досягне кута в 180 градусів. Завдяки цьому процесу осад збирається у горловині пляшки, після чого шийка заморожується, ви знімаєте коронкову кришку і вилучаєте осад.
- Дозування – після того, як осад поглинув частину шампанського або ігристого вина, потрібно швидко наповнити пляшку до потрібної кількості рідини, доливши сік після першого віджиму.
Це також момент, коли виноградар вирішує, чи додавати ще цукор, і якщо так, то скільки. Від цього залежить наскільки солодким буде шампанське.
- Дозрівання – останній крок у виробництві шампанського. Пляшку востаннє закорковують та закріпляють мюзле. Після цього відбувається не менш важливий етап – відправлення пляшки на декорування.
Безперечно, смак – одна з найважливіших характеристик якісного шампанського. Однак для того, щоб споживач звернув увагу саме на Вашу пляшку ігристого вина серед ряду товарів конкурентів, потрібно приділити належну увагу її декорації.
АТ «ТЕХНОЛОГІЯ» ПРОПОНУЄ ШИРОКІ МОЖЛИВОСТІ ПРИ ВИГОТОВЛЕННІ ШАМПАНСЬКИХ КАПСУЛ
Ми добре знаємо як має виглядати ідеально декорована пляшка шампанського, адже маємо 20-річний досвід виробництва капсул на будь-який смак з сучасним дизайном.
Основні елементи, на які варто звернути увагу під час виготовлення шампанської капсули:
- Оформлення спідниці та верхнього диска – ми створюємо унікальний дизайн шляхом використання технік флексодруку, ротогравюри, тиснення, конгреву та спеціальних фарб;
- Використання обмежувального кільця, поздовжніх жолобків та вентиляційних отворів;
- Ми пропонуємо великий, малий чи гострий медальйони для особливого декорування капсул та зменшення витрат на використання горлової етикетки;
- Елементи відкриття – перфорація або відривна стрічка;
- Рифлення – декорація у вигляді великого, маленького ромба чи апельсинової шкірки, індивідуальні рифлення капсул.
АТ «Технологія» самостійно виготовляє матеріал для капсул, тому, використовуючи різні типи матеріалів, ми можемо задовольняти вимоги як виноробів, орієнтованих на економічне масове виробництво, так і тих, хто працює над ексклюзивним особливим напоєм.
Останнім часом АТ “Технологія” почала використовувати в матеріалі для капсул біологічний поліетилен, який походить з відновлюваних джерел, що дозволяє нашим клієнтам використовувати більш екологічне рішення.
Ми пропонуємо шампанські капсули для пляшок об’ємом від 0,2 до 9 літрів з широким діапазоном розмірів, що дозволяє стабільно виконувати розлив та більш естетично декорувати пляшку.
Зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом і вони допоможуть Вам з вибором найкращої капсули для ігристого вина.